Het begin

In 1916 heeft Dr. Ir. Cornelis Lely het plan opgesteld voor de inpoldering van de Zuiderzee. Het winnen van landbouwgrond was de voornaamste reden. Men sprak toen ook wel over het ontwikkelen van "nieuw" land. De plannen zijn in 1918 aangenomen door het parlement. Maar alvorens men kon overgaan tot daadwerkelijk de uitvoering moest eerst het bestaande land, ook wel het "oude" land goed in kaar gebracht worden. Het oude land grensde aan de Zuiderzee met als belangrijke vissersplaatsen Harderwijk, Elburg, Enkhuizen en Kampen. Vervolgens is men eerst begonnen met het afsluiten van de Zuiderzee door middel van de Afsluitdijk. In1920 is men hiermee begonnen en 12 jaar laten werd door prinses Juliana het laatste gat gesloten. Het IJsselmeer was hiermee een feit.

De volgende stap was de ontwikkeling van de polders die in het plan van Dr. Ir. Cornelis Lely waren opgenomen. Men sprak over de vier IJsselmeerpolders (Wieringermeer, Noordoostpolder, Noordelijk en Zuidelijk Flevoland en de Markerwaard). Het voordeel van dit nieuwe land is dat je het bijna helemaal zelf kunt inrichten. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met bestaande dorpen, rivieren, bossen of meren. Een polder kan dus op de tekentafel worden ontworpen en ingericht. Zo zijn de IJsselmeerpolders, in samenspraak met een hoop deskundigen, dan ook ontstaan.

De vier IJsselmeerpolders

De landschappen van de IJsselmeerpolders zijn door mensen gevormd, de natuur heeft geen "inspraak" gehad. Dat betekent niet dat alle polders er hetzelfde uitzien. Men had bij de drooglegging van elke polder telkens andere plannen met de grond.

De Wieringermeer en de Noordoostpolder waren vooral bedoeld voor landbouw. Het verbouwen van gewassen voor de voedselvoorziening was namelijk erg belangrijk. Men besloot slechts bomen te planten op de onvruchtbare grond en langs de wegen. De dorpen lagen verspreid over de polder en op niet al te grote afstand van elkaar.

De Noordoostpolder was zonder randmeren tegen het vasteland aangelegd terwijl deze polder in het oostelijk gedeelte op een halve meter beneden NAP "Normaal Amsterdams Peil" ligt, bij Urk zelfs tot vierenhalve meter beneden NAP. Na de drooglegging merkte men dat het grondwaterpeil in het noorden van Overijssel daalde. Het water stroomde ondergronds weg naar de polder en het aangrenzende land verdroogde. Tot op de dag van vandaag is dat nog altijd een probleem. Men leerde dat het dus beter is om tussen het nieuwe en oude land een randmeer te laten. Bij de nieuwste polders is dat dan ook direct toegepast.

Na de tweede Wereldoorlog stond de inpoldering van het gebied ten zuiden van de Noordoostpolder op het programma. Men is begonnen met de drooglegging van Oostelijk Flevoland. Door de ervaring van de Noordoostpolder werd gaande weg de bestemming van het land aangepast. Het winnen van landbouwgrond was inmiddels niet meer de enige reden. Men zocht ook naar ruimte voor vestiging en uitbreiding van industrie, bouwen van woningen voor mensen uit de grote steden en voor natuur- en recreatiegebieden. Dit resulteerde in een verhouding dat driekwart van Noordelijk Flevoland bestemd werd voor de landbouw. De gevolgen van deze bestemmingswijzigingen zijn nu nog altijd duidelijk te zien in het landschap. In de nieuwste polders zijn veel bossen en natuurgebieden. Mooie voorbeelden hiervan zijn het Harderbos en het Spijk- en Bremerbergbos.

   

Volkslied

De toepasselijke tekst is geschreven door Mak Zeiler, de muziek is van Riemer van der Meulen.

Het Flevolands Volkslied

Waar wij steden doen verrijzen
op de bodem van de zee,
onder Hollands wolkenhemel
tellen wij als twaalfde mee.
Een provincie die er wezen mag,
jongste stukje Nederland.
Waar het fijn is om te wonen,
mijn geliefde Flevoland!

 

Land gemaakt door mensenhanden,
vol vertrouwen en met kracht.
Waar de zee werd teruggedrongen
die zoveel verschrikking bracht.
Een provincie die er wezen mag,
jongste stukje Nederland.
Waar het fijn is om te werken,
mijn geliefde Flevoland!

 

De natuur laat zich hier gelden
dieren kiezen nest of hol.
En de wijde vergezichten
stemmen ons zo vreugdevol.
Een provincie die er wezen mag,
jongste stukje Nederland.
Waar het fijn is om te leven,
mijn geliefde Flevoland!

 

Als u hulp nodig hebt

Huisarts Biddinghuizen

Huisartsenpraktijk Biddinghuizen
Cultuursingel 4
8256 AM BIDDINGHUIZEN
Tel: 0321-331414
Spoed: 0321-331444
Receptenlijn: 0321-331414
De praktijk is iedere werkdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Koffiepauze: van 10.00 tot 10.20 uur. Lunchpauze: van 12.30 tot 13.30 uur.

Dierenarts Biddinghuizen / Dronten

Deltadierenartsen
Dronten De Dommel 8A: 0321 - 31 21 52
Biddinghuizen Plein 5C: 0321 - 33 28 88

Dierenkliniek Dronten
De Rede 20 8251 EV Dronten
Tel: 0321-317017
fax: 0321-312392

Bij echte calamiteiten (brand, ongeval, geweld etc.) belt u eerst 112, daarna belt u de beheerder van het park de heer Bert van Engelen 06-53716489

Winkels

In het hoogseizoen is op loopafstand bij het Aquacentrum een kampwinkeltje voor verse broodjes en andere eerste levensbehoeften. Kijk voor de openingstijden op het informatiebord bij de receptie.
Dichtstbijzijnde supermarkten (Albert Hein en Lidl) zijn op 7 km te vinden in Biddinghuizen. Ook in Dronten (+ 18 km) vindt u een keur aan supermarkten in het nieuwe winkelhart: Deen, Jumbo, Aldi en Albert Hein.

Eten buiten de deur

Eetgelegenheid op loop/fietsafstand.
De Klink :10 min fietsen, 25 min wandelen langs het Veluwemeer.
A la carte en plate service. Eten aan het water.

Snackgelegenheid op loop/fietsafstand.
Aquacentrum: 10 min lopen, 4 min fietsen. Goed voor een softijsje of patatje met. Alleen open in het recreatieseizoen. Kijk op de website voor de openingstijden.

Restaurant op loop/fietsafstand.
Bremerbergsehoek: 20 min lopen, 8 min fietsen. Drijvend terras op het water. Heerlijke Happas. Kijk op de website voor de openingstijden.

Strandpaviljoen op loop/fietsafstand.
Bremerbaai: 20 min lopen, 8 min fietsen. Lekker zitten aan het water, groot strand, speeleiland en er kan in 1.80 meter diep gezwommen worden. Kijk op de website voor de openingstijden.

Wat verder weg, maar wel op fietsafstand.
Restaurant Beachclub NU: Richting Elburg, voor de brug op de Bremerbergdijk nummer 10. Uitkijken over het Veluwemeer. Groot terras.

Met eigen vervoer zijn er legio mogelijkheden.

Restaurant Zuid-Zoet-Zout: Richting Harderwijk op het terrein van de camping Flevostrandbad van Molecaten. Groot zonnedek en uitkijken over het water.

Hotel Restaurant Hardersluis: Richting Harderwijk voor de rotonde richting Harderwijk/Zeewolde/Lelystad linksaf slaan, naast de jachthaven Hardersluis. Plateservice, grote lounchmogelijkheid en uitkijk op de jachthaven.

De Rede van Dronten: In Dronten is het goed toeven bij de Eterij en Drinkerij De Rede aan de Rede aan het Redeplein, midden in het centrum, vlakbij De Meerpaal. In het weekend is reserveren noodzakelijk. Heerlijke a la carte gerechten, goede bediening en service. Wie had dat gedacht in Dronten!!!

Zowel in Elburg als in Harderwijk zijn er meer dan voldoende eetgelegenheden.

En voor onze kleine gasten is het Pannenkoekenhuis Hans en Grietje een uitstekende plek om lekker pannenkoeken te eten. Vrij parkeren, spelen tijdens openingstijden en toegang tot wandelroutes. Kijk voor openingstijden op de website: www.hansengrietjezeewolde.nl Sternweg 2 A, 3898 LJ ZEEWOLDE.

De onderstaande link is een link naar een agenda van activiteiten in Flevoland.

Je kunt instellen hoeveel activiteiten je wilt zien. http://www.ookflevoland.nl/evenementen-widget/

Links naar websites Flevoland E.O.

de website over de directe omgeving van de Boschberg

VVV Elburg

Allerlei uitgaantips in Dronten

Dorhout Mees

Het grootste schietsport centrum van Nederland. Met een golfbaan.

 

Schaatsen op een 3km ijsbaan in de buitenlucht. Ice fun park voor 4 jarigen en nog veel meer

Zweefvliegen Biddinghuizen

Zwembad Dronten

Theater de Meerpaal Dronten

Bataviastad
Outletshopping in Lelystad

De Bataviawerf is een scheepswerf met bijzondere ambities: er worden schepen uit de Gouden Eeuw gereconstrueerd die belangrijk zijn geweest in onze maritieme geschiedenis

Het vliegveld met een museum over de luchtvaart in Lelystad

Schokland: "een eiland op het droge". Werelderfgoed tussen Kampen en Emmeloord, op weg naar Urk

Informatie over de verschillende bossen en natuurterreinen in Flevoland

Dierenpark Wissel Epe

Een grote orchideeën kwekerij met een Vlinder- en Lorituin, de Citruslaan, een Mangrove speelparadijs in Luttelgeest.

Nieuwland Museum te Lelystad, het verhaal van de grootste polder ter wereld

DOLFINARIUM HARDERWIJK

Paleis Het Loo Apeldoorn

Boerderijpret Ermelo

Overdekt kinderspeelparadijs op de Boerderij - Ermelo

Snowvillage Spijkweg bij Rivieracamping

Spelen, sneeuwpret en overdekt zwemmen (3 km)

Balorig

Overdekt speelparadijs (Lelystad/Almere)

Walibi Flevo

Groot pretpark op 10 min lopen of enkele minuten rijden

Kortingsbon

Juilanatoren

Pretpark en attracties vlakbij Apeldoorn

Sprookjeswonderland Enkhuizen

Sprookjespark met veel speeltoestellen.

 

 

 

 

 

Wandelen in Flevoland

Spijkbos: In Flevoland beheert Staatsbosbeheer de grootste loofbossen van ons land. Je kunt er urenlang rondwandelen en genieten van de rust en de ruimte. Het Bremerbergbos omvat het zuidelijk deel van boswachterij Spijk-Bremerberg en is aangelegd tussen 1968 en 1975. De eerste aanplant bestond voornamelijk uit pioniersoorten als populier en wilg. Nu de bosbodem geleidelijk aan rijper wordt, krijgen ook eiken, essen, esdoorns en beuken een kans. Maar er zijn ook veel open plekken gecreëerd en struiken aangeplant. Wie er een kijkje wil nemen kan uit verschillende wandelroutes kiezen. De naam het Spijk komt uit een ver verleden, toen vissers nog de Zuiderzee bevoeren en er hun netten uitwierpen om aan de kost te komen. In die dagen lag er voor de kust een zandbank die Het Spijk werd genoemd. De zandbank werd later bij de inpoldering van Flevoland opgenomen en vormt vandaag de dag de kern van het Spijkbos. Het spijkbos is aangelegd tussen 1965 en 1973, bestaat voornamelijk uit dennen en sparren, omdat zij het beste gedijen op de zandige bodem. De naaldbomen worden regelmatig afgewisseld met dichte struiken, getooid met scherpe doorns en oranje bessen. Dit zijn duindoorns; struiken die zich prima thuis voelen op het droge, schrale zand. Op plaatsen waar de bodem van betere kwaliteit is, zijn ook loofbomen aangeplant, zoals populieren, eiken en essen.

 

 

 

 

 

Laarzenpad

Op 5 minuten lopen vanaf de Boschberg begint het laarzenpad, tegenover de ingang van bungalowpark de Bremerberg. Het pad is m.b.v. vrijwilligers begin 2011 opnieuw uitgezet. Er zijn 3 overgangen over de Strandgaperbeek gemaakt waarover men kan lopen. Het pad is ongeveer 4 km lang en is zeer de moeite waard om te bewandelen. Vanwege alle leuke slingerpaadjes is het ook een leuk avontuur voor de kleintjes vanaf 3-4 jaar.

Voor wie van stevige wandelingen houdt en de polder beter wil leren kennen is gastvrij wandelen bij de Flevolandse boer een aanrader. Op de website Op de kuierlatten staat een aantal wandelingen langs, over en door de akkers, weilanden en wijngaarden van Flevolandse boeren beschreven. Van harte aanbevolen zijn het Schoklandpad bij Schokland, het Riverduinpad bij Lelystad en het Vuurtorenpad bij Marknesse.

Markten in de omgeving

Dag Plaats Tijd Goederen
maandag Kampen, Nieuwe Martk 8.30-12.30 u Warenmarkt
dinsdag Elburg, 't Schootsveld 8.30-12.00 u Warenmarkt
dinsdag Lelystad, Lelycenter 8.30-12.30 u Grote warenmarkt
woensdag Dronten, 't Redeplein 8.30-12.30 u Warenmarkt
woensdag Biddinghuizen, Het Plein 13.30-17.00 u Kleine warenmarkt
woensdag Lelystad, Stadhuisplein 10.00-16.00 u Puur Lelystad: ambachtelijk, biologisch, creatief, duurzaam
donderdag Nunspeet, Markt 8.30-12.30 u Grote warenmarkt
vrijdag en zaterdag Harderwijk, Kloosterplein 9.00-13.00 u Warenmarkt
zaterdag Lelystad, Agorahof 9.00-16.00 u Grote goederen en warenmarkt